maandag 19 mei 2008

Jump!

Ik heb er weer een echte Bijbel bij, een boek dat ik al van in november heb liggen (verjaardagscadeautje van mijn zus), maar waar ik de inhoud nu van heb kunnen testen en waar ik op slag wild van ben: Oei ik groei.

Blijkbaar zijn er een aantal min of meer vaste tijdstippen waarop baby's een sprong maken in hun ontwikkeling. Ze kunnen plots meer, moeten daar zelf nog wat aan wennen en zijn daardoor even hun kluts kwijt. Je baby is dan (afhankelijk van kind tot kind) een of meerdere dagen hangerig, huilerig en heeft erg veel nood aan affectie. Eens ze wat gewend zijn aan hun nieuwe vermogens en vaardigheden, worden ze weer rustiger. Maar vreemd genoeg komen die sprongen dus op ongeveer vaste momenten voor. En dat staat allemaal in dat boek: wanneer komt er een sprong, wat leert je kindje bij en hoe kan je hem/haar door die moeilijke periode helpen. Groot voordeel: je weet wat er met je kindje scheelt en dat het vanzelf weer voorbij gaat. Gewoon lekker veel knuffelen en troosten!

Sprong 1 vindt dus plaats rond de 5e week. En jawel: Jolien werd zondag 5 weken en was vrijdagnacht en zaterdag volledig haar kluts kwijt. Veel willen aanliggen, erg huilerig, zeurderig, klutske kwijt, erg veel nood aan affectie... Ik heb er mijn boek bijgehaald en heb toch opmerkelijk veel symptomen die daarin beschreven staan bij haar herkend. En ook de verschillen tussen 'voor' en 'na' vond ik erg herkenbaar. Ik heb dus voor mezelf uitgemaakt: dit was een 'sprong' en ik vind dat een supergoed boek.

En hoe weet je nu wanneer je je aan een sprong moet verwachten? Je kan je via een website aanmelden voor de sprongenwekker. Dan krijg je een mailtje als je kindje de leeftijd nadert waarop het weer een sprong zal doormaken! Ze denken ook aan alles!

1 opmerking:

Lien zei

Aanvankelijk was ik ook enthousiast over het boek. Na een paar sprongen weet je het wel en lees je steeds maar weer hetzelfde. Er staan zo veel ervaringen in van ouders dat er altijd wel iets bij staat dat bij jouw concrete situatie past. Zoals bij horoscopen een beetje. En de sprongetjes kunnen zo variëren van kind tot kind en van tijd tot tijd dat ik er eigenlijk niet veel meer aan had. Sedert maand vier of vijf heb ik het boek niet meer aangeraakt eigenlijk. Maar het ziet er nog goed uit en ik zal er tweedehands zeker nog wat centjes voor krijgen! :-)