dinsdag 19 juli 2011

Klagen bij de kinderarts

Mijn ogen vielen bijna uit hun kassen toen de kinderarts mij in het ziekenhuis vertelde dat je het eerste halve jaar om de maand, en vanaf zes maanden om de twee maanden op controle moet komen. Wablief? Zo vaak? Met een gezond kind? Door Jolien haar reflux was ik al snel vaste klant in straat - hoeveel is het daar? - 61 (een ziekenhuis is bijna een stad op zich, en dat nemen ze in Sint-Lucas vrij letterlijk door hun afdelingen te nummeren in straten. Route 66, maar dan in een minder idyllische setting), en de frequentie van mijn bezoeken volgde het ritme van mijn klachten. Ik had dus eerder uit beleefdheid een paar weken terug een afspraak bij de kinderarts vastgelegd, maar door het toenemende gehuil keek ik er onderhand erg naar uit om daar eens een nootje te gaan klagen.

Veel geklaagd heb ik niet. Ik werd meteen ernstig genomen. Het fysieke onderzoek leverde goedkeurend gemompel op: alles in orde, sterk kind, veel baby-acné maar daar is niets abnormaals aan, en de stapreflex verdwijnt zoals het hoort.

3,580 kg. Daarmee zit ze net onder p10 en is ze het minimum bijgekomen dat ze verwachten. Ze drinkt nog vaak, en dus kleine beetjes, en ik moet haar dus zeker aanleggen als ze erom vraagt.
54 cm.

Om krampen te voorkomen kan ik nu best zoveel mogelijk zuivel van mijn menu schrappen (ik ontbijt met muesli en heb nu een fles sojamelk gekocht. Die krijgt morgenochtend welgeteld één kans. Eentje maar!). En - ik veronderstel door onze voorgeschiedenis - om reflux uit te sluiten gaan ze woensdag een pH-metrie doen. 24 uur lang een sonde in haar slokdarm. De slokdarm is geen zure omgeving, dus als die zuur meet, komt er maagsap terug naar boven en heeft ze last van reflux. Daarnaast moet ik ook bijhouden wanneer ze huilt, zodat ze kunnen nagaan of dat verband houdt. Gezellig lijkt het me niet, maar ik ben wel blij dat de kinderarts meteen voor duidelijkheid wil zorgen. Het klinkt heel fout, maar ik zou al bijna hopen dat het gewoon milde reflux blijkt te zijn. Dan kunnen we tenminste verder. Anders moet je nog eindeloos vanalles zitten proberen dat misschien nooit resultaat oplevert. Ik weet dus niet goed wat je ons moet toewensen, maar ik breng zeker verslag uit van het resultaat!
Published with Blogger-droid v1.7.2

4 opmerkingen:

Jessie zei

Amai dat klinkt zielig. Bij Ellis hebben ze ook die test gedaan, maar zij moest gewoon een flesje drinken met contrastvloeistof in en dan een uurtje onder een scanner gaan liggen. Ze wikkelden haar dan helemaal strak in doeken zodat ze eerst héél rustig werd en vervolgens in slaap viel.

in ieder geval: veel succes en hopelijk een duidelijke diagnose!

Veerle zei

Courage Marleen, wij hebben hier 3 refluxertjes in huis gehad. En inderdaad, je kan alleen maar 'hopen' op de diagnose reflux. Bij Hendrik: omneprazole zodra mogelijk en wat een heerlijke baby was me dat....

Marleen zei

@Jessie: bij Jolien ging het ook zo, maar zonder het inbakeren en dus met 40 minuten vollenbak gebrul, 5 minuten uitsnikken en dan nog een kwartiertje slapen...

Lena heeft wel beduidend minder last dan Jolien, dus ik ben benieuwd naar de uitslag.

Jessie zei

Ik duim!