maandag 18 augustus 2008

Borstvoeding afbouwen - einde van een hoofdstuk

Vanaf september gaat Jolien naar de opvang, dus ik moest eens werk maken van het afbouwen van de borstvoeding. En ik moet zeggen: het is vlotter gegaan dat ik verwacht had.

Op zich is de borstvoeding eigenlijk altijd heel vlot verlopen. Aanleggen en drinken waren nooit een probleem. In het begin heb ik gewoon 1 dag wat stuwing gehad en een paar dagen later had ik een kloof, maar met de truc met de druppel melk (na het voeden een druppel uitsmeren op je tepel) en een paarse tube zalf was dat probleem snel verholpen.

Voor onze vakantie in juli had ik een kolf gehuurd omdat het mij handig leek dat we Jolien zo eventueel eens een avondje uit handen konden geven, maar dat was allesbehalve een succes. Waarom het gedoe van kolven, melk bewaren of invriezen en ontdooien, opwarmen, flesje geven, afwassen en steriliseren als ik Jolien gewoon kon aanleggen zonder bijkomend gedoe? Bovendien ging Jolien al rond 20u30 slapen, zodat we 's avonds tijd genoeg voor onszelf hadden. Ik heb dus 1 keer gekolfd en nadien is dat ding in een vergeethoekje gedumpt.

En nu wacht in september de opvang, dus ben ik naar flesjes overgeschakeld. Blijven kolven vind ik te veel gedoe. Flesjes is al zo'n geknoei in vegelijking met haar gewoon aanleggen. Maar het moest er ooit van komen en het is vrij vlot gegaan. Ik heb een beetje de mentaliteit "als het moet, dan moet het en dan liever de korte pijn". Ik ben goed 1,5 week geleden begonnen met 1 flesje per dag, na 3 dagen werden dat er 2 per dag en na een week gaf ik overdag nog enkel flesjes en 's nachts borstvoeding. Na 2 nachten had ik blijkbaar nog te weinig melk (slapeloze nacht...) dus sinds vannacht geef ik gewoon altijd flesjes en geen borstvoeding meer. Nu moet ik wel nog eens uitpluizen hoe ik de 'wakkere tijd' 's nachts wat kan beperken. Ik had een grote fles melk goed warm gemaakt en in een isolatietasje gestoken. Rond middernacht had ze al honger en was de melk te warm, dus bed uit om wat over te gieten in een apart flesje en dat onder de kraan af te koelen. En tegen de 2e voeding om 5 uur was de rest al afgekoeld en koude melk lust ze blijkbaar niet. Dus bed uit om een nieuwe, warme fles te maken. Hier moet een beter systeem voor bestaan!!! Iemand tips?

Het is wel jammer dat het voorbij is. Het is het einde van een onverwacht positief hoofdstuk. Ik ken weinig mensen met zo weinig problemen tijdens de borstvoeding. Maar ik trek mij op aan de positieve kanten van stoppen met borstvoeding! Joepie: weer een cupmaat of twee kleiner, weer gewone bh's, weer normale T-shirts die niet per se makkelijk open te doen of weg te schuiven zijn en weer kunnen herbeginnen met sporten! Maar het was wel een mooie tijd, ik koester ze!

In verband met de flesvoeding: ik geef NAN AR 1 in flesjes van Avent met speen 2 en dat gaat goed. Ze drinkt wel meestal maar 100 à 110 cc, maar af en toe drinkt ze meer, dus ik denk dat ze haar ritme nog wat zoekt. Ik geef voorlopig ook nog Omeprazole tegen de reflux, 2x per dag. Vrijdag op controlebezoek bij de kinderarts, dus dan zien we wel hoe het vanaf hier verder moet.

2 opmerkingen:

Lien zei

Héhé, nog iemand die borstvoeding zoveel gemakkelijker vond dan flessen. Ik moet altijd luisteren als mensen kiezen voor flesvoeding voor het gemak, heu?
Maar soit: voor 's nachts: ik denk dat dat niet zo goed is, die melk zo lang warm bewaren. Melk kweekt enorm veel bacteriën. Het enige alternatief is... Opstaan en maken... Maar slaapt ze nog niet door? Anyway, met flesvoeding zal ze rap doorslapen.
En die cupmaat euh, die is bij mij hetzelfde gebleven: een maatje groter dan voor de zwangerschap. Maar ik ben er niet rouwig om! :-)
Ik had het er ook wat moeilijk mee, met de laatste keer, maar hé, we hebben dat goed gedaan!

Anoniem zei

Ons mieke drinkt al van de geboorte (zelf helaas nooit genoeg melk gehad) Novalac AR eerst 1, nu 2 in Avent flessen. Ze heeft nooit grote hoeveelheden gedronken.. flessen met 180CC water drinkt ze zelden in één teug leeg zelfs nu ze al 9 maand is.. ze drinkt de flessen meestal in twee keer leeg. Ze eet haar gewone eten trouwens ook alleen in kleine porties op. Ik meng de flesvoeding altijd met een dikke soeplepel vanillevlokken (smaakt lekker en dikt in waardoor ze minder snel weer honger heeft) en zolang ze omneprazol en gaviscon kreeg en haar stoelgang vrij hard en moeilijk was kreeg ze er ook een geutje maïskiemolie in (dat maakt die suppo's trouwens overbodig.. geweldige tip van onze kinderarts). Ze drinkt op stand 3... een fles moet in theorie in een tiental minuten leeg kunnen zijn.. als de stand te laag is, duurt het te lang en zijn ze moe van het zuigen.. En geluk oh geluk, ze drinkt van bij de geboorte met plezier flessen op kamertemperatuur. Dus voor het slapen warm ik zo'n fles 20 sec op 350 kracht in de microgolf (dan dikt alles goed in) en die staat dan zo zonder isolatietas of wat dan ook gedurende de nacht op mijn nachtkastje op haar te wachten.