maandag 11 augustus 2008

Ontploffende baby'tjes

Waarom heeft niemand mij op voorhand verwittigd dat een baby'tje zo nu en dan eens ontploft?

We hebben het de eerste keer voorgehad toen we van Gent naar de zee reden. We komen op het appartement toe met Jolien in de maxicosi en als ik haar uit de autostoel wil halen, zie ik dat haar pamper volledig overloopt. Ze was wat geconstipeerd (door haar medicatie dacht ik) en alles was er blijkbaar in één keer uitgekomen. Body'tje en broekpakje hingen helemaal vol en zijn dus meteen ververst.

Dan is het 5 dagen windstil gebleven in haar broek, tot we op 5 juli van de zee naar Asse reden om ons pasgeboren nichtje Linde te gaan bezoeken. Blijkbaar heeft de Maxicosi een laxerend effect, want toen ik Jolien er in Asse uit wilde halen, bleken we opnieuw prijs te hebben. De hoofdprijs deze keer. Ze zwom er zowat in rond! Body'tje, jurkje, maxicosi en ook al haar handjes hingen deze keer onder. Ik heb er denk ik een half pak vochtige doekjes doorgejaagd voor ik de smurrie wat onder controle kreeg. Ze had ook honger en sindsdien kan ik u garanderen: een spartelend kind verschonen en aankleden op de passagierszetel is allesbehalve praktisch! Ik kon niets beters bedenken dan haar bij mijn zus op de kamer snel in bad te stoppen. Ze heeft daar alleszins een mooie entrée gemaakt!

Sindsdien werd de evolutie van de pamperinhoud nauwlettend in de gaten gehouden. We waren al een week verder en ze had nog altijd enkel plasjes gedaan, dus onze onrust groeide. Ik heb uiteindelijk naar de kinderarts gebeld om te vragen of dit wel normaal was. "Ja hoor. Tot 10 dagen is zelfs geen probleem (auw!). En als de stoelgang niet hard was (dat was-ie zeker niet), is er zelfs geen sprake van constipatie. Op die leeftijd bewegen ze gewoon minder en daardoor maken ze minder vaak stoelgang. Als we het idee hadden dat ze er toch last van had (jawel, en zij niet alleen), konden we altijd eens een glycerinesuppo steken."

En wat bleek achteraf? Mijn zus kende de situatie. Had hetzelfde voorgehad met Matthias. En haar in januari bevallen vriendin Greet had óók hetzelfde voorgehad met haar dochtertje.

Die glycerinesuppo's zijn angstwekkend grote (+/- het topje van mij wijsvinger), glibberige dingen die je er met de stompe kant eerst in moet wringen (ocharme dat kind!), maar ik moet toegeven: het werkt! En voor wie ze voor het eerst gaat gebruiken wil ik er graag bij wijze van verwittiging aan toevoegen: het werkt, en wel snel!!

Dat weekend is Jolien onder toezicht van het Dovo-baby-ontmijningsteam dus gecontroleerd ontploft.

5 opmerkingen:

Lien zei

Daar heb ik nu eens geen ervaring mee zie. Of toch wel: mijn metekindje Emelie heeft me onlangs eens volledig ondergepoept. :-)
Janne kakt nu 2, 3 maal daags, mooi vast. Toen ze nog borstvoeding kreeg was dat ook vaak om de 5 dagen maar nooit met ontploffing over.
Het kakgedrag van ons kinders, hé! :-)

bittersweet zei

LOL

Lies zei

Woehaa, subliem! Allee, niet om het mee te maken wellicht, maar wel om het je gewoon voor te stellen...

Anoniem zei

De oudste is dus nooit ofte nooit ontploft...daar kwam gewoon niets uit. Stel u voor een babietje van tien dagen oud dat er een massa zo hard als steen uit moest duwen. Op aanraden van de arts is ze dan zowat groot geworden op glycerinesuppo's. Als ik haar stinkluiers na actie uitkieperde in de vuilbak kon hij gewoon weer aan... zo hard was die stoelgang dat die zelfs niet één spoor achterliet. Ze heeft dan ook lactulose in haar flessen bij gekregen (een lepeltje maïskiemolie in elke fles is ook een goede truc!). Ze is nu drie en vuurt nog altijd (elke twee dagen) een spervuur van keiharde konijnenkeuteltjes af... en ja, regelmatig klaagt ze dat het zeer doet..dan gaat er een beetje extra olie door het eten.. :)

Saar zei

Titus ontploft zelfs meerdere malen per dag. Met verbazing lees ik over kindjes die maar eenmaal per week een kakpamper vullen. Ik kan me dat echt niet voorstellen. Titus vult bijna altijd vlak na zijn maaltijd (of tijdens ;p) zijn pampers.
En blijkbaar zit daar vaak zo'n kracht achter dat zijn broek/ouders er ook van geweten hebben.