maandag 13 december 2010

Kleine rotbeestjes

Jolien gaat nog maar een goeie maand naar school en we hebben al prijs: luizen. Vrijdagavond had ik haar zien krabben en heb ik haar haar doorzocht, maar niets gevonden. Zaterdag is het mij niet opgevallen dat ze jeuk had, maar zondag was ze op een moment zo belachelijk hard in haar haar aan het krabben dat ik haar toch nog maar eens bij mij gesommeerd heb. En jawel: witte eitjes en met wat extra zoekwerk had ik kort nadien ook een echt beest te pakken. Bah. En op slag krijgt iedereen natuurlijk acute jeuk!

Naar de apotheek van wacht en 's avonds gebrul doorstaan toen ik die shampoo uit haar haar moest spoelen en nadien nog eens gebrul toen de gewone shampoo en de conditioner er ook nog eens uit moesten (iemand tips voor kindjes die elke keer de buurt bijeenbrullen als je hun haar probeert uit te spoelen?). Grondige kambeurt met de luizenkam om alle eitjes en luizen uit haar haar te krijgen. En volgende week de hele procedure herhalen om die rotbeesten voorgoed te verdelgen.

Omdat noch mijn ouders noch Mario de luizen in Jolien haar haar terugvond en ik toch zeker wilde zijn, heb ik die luizenkam ook maar eens door mijn eigen haar gehaald en jawel, ik had het ook vlaggen! Mario blijft er (voorlopig?) van gespaard. Mezelf dus aan dezelfde procedure onderworpen, zonder het gebrul bij het uitspoelen van mijn haar. En nadien nog als een gek vanalles beginnen wassen op een lekker warme 60°: Jolien haar jas, muts, handschoenen, sjaal, peppa, tutdoekje, kussensloop, lakens en de handdoeken van het bad. En mijn sjaal, muts, kussensloop, de hoezen van de kussens uit de zetel waar ik op had gelegen en alles wat ook maar in de buurt van mijn of haar haar was gekomen. Ik voelde mij even Superhuisvrouw. Of zeg maar SuperLuisvrouw.

Kabouter Luis is gewoon naar school en ik heb de juf ingelicht. Ze gaat de andere kinderen ook eens onderzoeken. Of uitpluizen, zo je wil.

6 opmerkingen:

Moeders Mooiste zei

Gut, ik krijg ineens een flashback van toen onze hond met vlooien zat. Al dat gekuis en gestofzuig en gewas. En van je verhaal krijg instant kopjeuk. De tips om dat haaruitspoelgebrul tegen te gaan wil ik ook wel lezen, want hier hetzelfde liedje. Kleine Man wil maar niet luisteren als ik zeg "ogen dicht"...

Anne-Sophie Deffense zei

Elliott vorig jaar luizen gehad op de crèche ... maar 't voordeel is wel dat die beestjes die nieuwe producten echt niet overleven.

Wat wij gevonden hebben, is dat door een washandje op de ogen en gezicht te houden bij het spoelen, het gebrul bij haarwassen is geweken. ongelooflijk...

Succes en proficiat voor de 2de spruit!

Saar zei

Ik heb dat dus ook dat ik al jeuk krijg door maar over die beesten te lezen. Ik heb nochtans nog nooit zelf luizen gehad en ik zou eigenlijk begot niet weten hoet zo'n monstertje eruit ziet.
Titus kreeg ook al een briefje mee dat er luizen gesignaleerd zijn op school. Ik ben hier dus ook als een maniak aan het controleren al weet ik niet goed naar wat ik moet zoeken.

Marleen zei

De haren goed opzij vouwen zodat je de hoofdhuid kan zien, en zo telkens weer nieuwe strepen hoofdhuid controleren. De eitjes zijn kleine witte bolletjes. Precies pellekes, maar dan allemaal even groot en met dezelfde vorm. Een luis is een milimeter of 2, 3 lang. Een bruinig plat beestje. Omdat ze zo plat zijn kan je ze moeilijk zien als ze op de haren lopen. Als je zeker wil zijn kan je bij de apotheker een luizenkam kopen en daar eens mee door zijn haar kammen boven een witte (hand)doek, dan zie je meteen of er beestjes meekomen. En die shampoo's zijn inderdaad doeltreffend: Jolien en mijn haar één keer wassen en ze zijn weg. Na een week moet je de behandeling wel herhalen voor het geval er nog eitjes overleefd hadden.

Marleen zei

O, en goed achter de oren en tegen de hals aan controleren: daar zitten ze blijkbaar graag!

Saar zei

Oeioei, ik denk niet dat zoonlief dat allemaal gewillig zou ondergaan.
Misschien toch af en toe maar eens proberen