maandag 9 november 2009

Toevalstreffer + zindelijkheidstips gevraagd

Joliens eerste kennismaking met het potje dateert van midden september, toen Stef en Ingrid met hun inmiddels tweejarige dochtertje Hanne bij ons op bezoek waren. Ze zag Hanne op het potje gaan en begon onmiddellijk aan haar jurkje te trekken en te trappelen om er ook eens op te mogen zitten. Zo gezegd, zo gedaan en de rest van de avond bleef ze dat spelletje maar herhalen. Sindsdien is ze overduidelijk gefascineerd door potjes, de wc, pipi, haar poep en alle aanverwante zaken. Ik heb dus maar een potje in huis gehaald en in het zicht gezet, zodat ze daar al aan kan wennen. In het begin was ze er niet bij weg te slaan, nu is dat afgezwakt tot sporadisch ermee spelen. Ze zit dan met kleren, pamper en al aan op haar potje en ik zeg dan dingen als 'wauw, zo flink op uw potje zitten', 'blijf maar lekker zitten tot er pipi komt' en 'flink zo' als ze terug rechtstaat.Gisteren zat ze in bad te spelen en ze begon met haar hand over haar poep te wrijven, dus ik geef een stomme opmerking als "jeukt uw poep?", waarop ze mij aankijkt en "pipi" zegt. Ik wist niet goed wat doen, maar heb toch het zekere voor het onzekere gekozen en haar een kans gegeven. Kindje uit bad gevist en drijfnat op het potje gezet... waarop ze effectief een seconde later pipi deed. Ik heb haar dus maar uitvoerig gefeliciteerd en complimentjes gegeven.

En nu weet ik niet goed wat ik hiermee moet doen. Ze is bijna 19 maanden en dat lijkt mij nog erg vroeg. Ik heb het verhaal vanmorgen ook in de crèche gedaan om eens te horen wat hun reactie was, en de verzorgster vertelde mij dat ze daar een cursus over gevolgd heeft en dat die man vertelde dat ze voor de leeftijd van 2 jaar wel al zindelijk kunnen leren worden, maar dat ze dan de foute spieren riskeren te gebruiken wat op latere leeftijd wel nog problemen kan opleveren.

Eerlijk gezegd kijk ik wat op tegen deze overstap. Luiers zijn best handig, want ze garanderen de mogelijkheid van lange uitstapjes en nachten uit één stuk (zeker met een goede slaper als Jolien). Anderzijds moet ik hier natuurlijk ooit eens door...

Dus nu wil ik graag zoveel mogelijk info verzamelen: zouden jullie al starten met zindelijkheidstraining of niet? Heb je gouden tips? Waar vind je onderbroekjes in maatje 80? Kan ik dan best gewoon overstappen op luierbroekjes? En zijn er nog dingen die niemand luidop zegt en die je maar gaandeweg moet ontdekken, want dan wil ik die graag op voorhand al eens gehoord hebben!

5 opmerkingen:

Anoniem zei

och de gouden tips kan ik niet geven, maar als ze zelf al aangeeft "pipi" dan zou ik er toch mee doorgaan (maar zeker niet fanatiek)
- voor bad ff op potje
- als jij vb naar toilet gaat en ze wil ook ff op potje
- ...
onderbroekjes kan je van hema tot zeeman vinden in maatje 80, maar ik liet isla vooral in haar blote poep rondlopen 's avonds (zodat ze snel haar plas in het potje kon doen)
je zal merken dat ze zelf wel zal aangeven of ze er mee doorwil of niet
en zo van die broekjespampers heb ik nooit gebruikt, zelfs nu nog niet

isastep zei

Ja, gewoon op het potje zetten voor en na dutjes, voor bad, ...

Laat maar op zijn beloop. Lena was ook zo snel droog, net terwijl ik hoogzwanger was van Fran (en dus ook toen Fran net geboren was). Iedereen riep toen dat het niet de moment was om haar zindelijk te "maken", maar als het kind het zelf aangeeft???

kirsten reemers zei

Ik zou er ook wat mee doen hoor. Hier is Sien met momenten ook heel gefascineerd door het potje (momenteel twee opvangkindjes volop met zindelijkheidstraining bezig) en doet ze ook af en toe pipi of kaka op het potje. Zij draagt ook onderbroekjes en hemdjes dus handig. Ik heb ook nooit pull-ups gebruikt bij de andere twee.
Ik ben nu niet met de echte zindelijkheidstraining bezig, want als ik daar mee start dan is het echt alles: géén pamper meer (enkel voor het dutje), ook niet voor een uitstapje ofzo (Tijl enkel in het vliegtuig voor alle zekerheid omdat wij bij het opstijgen niet mochten opstaan). Dus altijd een heleboel reservekleding in de wagen en een potje in de auto voor het geval dat...
Een tip als je toch het zekere voor het onzekere wil nemen,m aar dan vooral als ze wat ouder zijn. Ik pas dit toe op de opvangkindjes die toch nog héél regelmatig (2/3 van de tijd) ongelukjes hebben. Pampertje over de kleren => kleertjes (broekje e onderbroekje) worden nat => onaangenaam, maar jij moet enkel de kleertjes wassen en niet overal plasjes opdweilen. In mijn geval lopen er dan gegarandeerd nog enkele kapoentjes door, dus wel idealer.

Het zindelijk worden verliep hier altijd (bij eigen én opvangkindjes) van een leien dakje, dus hoop bij Sientje ook. NU nog niet echt aan de orde, we zien wel.

Veel succes

Marleen zei

Bedankt allemaal! Dit soort tips en verhalen kan ik dus goed gebruiken! Ik ben ondertussen ook met zelfstudie bezig door het internet nog wat af te schuimen en denk dat ik het voorlopig wat op zijn beloop laat. Geregeld op het potje zetten, maar nog geen doorgedreven training. Maar zo ben ik al gewapend voor binnen enkele maanden!

Saar zei

Oh... jullie waren op tv ;)