dinsdag 16 februari 2010

Het Cartoonfestival van Knokke-Heist

Ken je het cartoonfestival van Knokke-Heist? Waarschijnlijk wel, het is zowat het enige cartoonfestival waar de doorsnee medemens al van gehoord heeft. Naast de tentoonstelling zijn ook de boekjes met de deelnemende cartoons erg populair. Aan zo'n cartoonfestival is natuurlijk een wedstrijd verbonden. De PCB (Presscartoon Belgium) bekroont daarmee elk jaar een cartoon die in de Belgische pers verschenen is.

Sinds vorig jaar wordt er ook een PCE-prijs uitgereikt (Presscartoon Europe), een prijs voor de beste cartoon die gepubliceerd werd in om het even welke lidstaat van de Europese Unie. En aangezien Mario vooral voor een Nederlandse krant tekent, heeft hij in deze categorie dit jaar zijn kans gewaagd. En nu mag ik met terechte trots zeggen: met succes. Uit alle inzendingen (vorig jaar ging het om 395 tekeningen van 160 cartoonisten uit 22 landen) heeft een jury alvast een eerste selectie gemaakt van 50 cartoons, en daarbij zijn er dit jaar maar liefst twee van Mario!

Morgen kiest de jury de winnaar van € 10.000 euro en een bronzen beeldje ontworpen door grafisch kunstenaar en illustrator Ever Meulen. De prijsuitreiking vindt plaats in Knokke-Heist, op zaterdag 27 juni 2009, bij de opening van Internationaal Cartoonfestival 2010 en de vernissage van de tentoonstelling van alle voor de prijs genomineerde cartoons. Wij zullen zeker van de partij zijn! En zo'n boekje moet ik ook hebben! En nu allemaal duimen morgen. De nominatie van twee cartoons is al een hele eer, die prijs in de wacht slepen zou pas echt de kroon op het werk zijn!

Update: Helaas, de PCE-prijs is gewonnen door een zekere Burkhard Mohr. Het Belgische luik van de prijs werd gewonnen door Canary Pete.2 opmerkingen:

Lies zei

Cool! Proficiat Mario! Ik duim me te pletter morgen...

Nike zei

Hoe spannend! Dat wordt duimen.