maandag 28 juni 2010

Droog

Ik had er zo tegenop gekeken. Zindelijkheidstraining, inclusief acute wc-zoektochten en natte broeken op de meest onpraktische plaatsen.

Wel, sinds haar eerste kennismaking met een potje was de interesse onmiddellijk gewekt en het is uiteindelijk bijna vanzelf gegaan. 19 maanden vonden ze in de crèche nog wat vroeg om haar echt al zindelijk te maken (volgens een begeleidster die er een cursus over gevolgd had kan het op zich wel, maar gebruiken ze dan mogelijk de foute spieren, waardoor de kans op herval in een later stadium groter zou zijn). Ik heb haar dus thuis altijd op het potje gezet als ze uit bed kwam, tijdens het slapensklaarmaken of voor een bad. En dan deed ze bijna altijd een plasje. Maar zelf zeggen dat ze naar het potje moest, dat zat er niet in. Als ik haar in haar blote poep liet spelen, dan zag je haar plots verstijven en lag er een seconde later een plasje op de vloer. Kindje klutsje kwijt. Dat heb ik dus niet vaak gedaan, vooral niet omdat ze geen probleem had met een pamper blijven dragen en toch geregeld een plasje deed als ik haar bij gelegenheid op het potje zette.

Na de paasvakantie (19 april) is ze in de crèche overgegaan naar de hoogste groep. Ze toonde toen thuis net minder belangstelling voor het potje, maar omdat ze in een bende peutertjes terechtkwam die al de routine hadden om op de wc of het potje te gaan, ging ze automatisch mee op de wc en kwam de zindelijkheid vanzelf. Samen met ander klein gepeupel zulke nieuwe dingen leren vindt ze gewoon heel plezant. Veel ongelukjes heeft ze uiteindelijk ook niet gehad. Bovendien merkte ik na een week of twee dat haar pampers ook 's morgens droog werden. Vier dagen op een rij, had ik altijd gehoord als criterium om een kind ook 's nachts droog te maken. Op de vierde dag was haar pamper net nat (maar het had die ochtend ook lang geduurd voor ze op haar potje belandde, dus ik wist niet van wanneer dat plasje dateerde), dus toen heb ik nog eens 4 dagen gewacht en haar dan met een bang hartje in bed gelegd met enkel een onderbroek aan (en een slaapzak, want anders kruipt ze over de reling en dondert ze op de grond). Zou onze goede slaapster nu niet wakker worden in het midden van de nacht? Was het nu niet voorgoed gedaan met onze nachtrust? Welnee. We zijn nu zeker een maand verder en ik heb nog maar 2 natte slaapzakken gehad. En ook die mocht ik gewoon 's morgens vaststellen op het ogenblik dat we haar uit bed gingen halen. Tijdens de vakantie heb ik wel weer pampers gebruikt en dat bleek een goede beslissing. Het heeft 4 dagen geduurd voor ze 's morgens weer droog was (nieuwe omgeving, het doet toch iets met een mens!). En toen we terug thuis waren duurde het opnieuw een dag of drie, maar sindsdien is ze weer gewoon droog. En makkelijk dat dat is! Geen pampers meer! Bye bye body'kes!

Het werd dus een succesverhaal. Het ging vanzelf en ze had er wel belangstelling voor. Maar wat ik nog belangrijker vind: ze heeft blijkbaar wel een stevige blaas, want we kunnen nog altijd een voormiddagje op stap zonder halfweg holderdebolder een wc te moeten gaan zoeken. Oef! Weer een kaap gerond. Ze doet dat goed, ik mag er trots op zijn!

2 opmerkingen:

madebykk zei

Super. Onze dochter heeft ook wel interesse in het potje maar ik denk dat het in de meeste gevallen een gelukstreffer is. Zoonlief heeft helemaal geen interesse.
Ik hooop ook snel van die pampers verlost te zijn!

Tamara zei

Bravo Jolien!
's Nachts ook droog, dat is heel vroeg! Maar inderdaad superhandig natuurlijk.

Hier verschillen de twee zussen enorm wat de zindelijkheid betreft: Nora was droog (overdag) toen ze 2 was, Marie is 2j en 4m en heeft absoluut nog geen interesse in plassen op een potje... Maar ze heeft nog tijd genoeg.