woensdag 18 februari 2009

Een ziektedagje

Jolien is gisteren een dagje thuis gebleven. Ik vond het eigenlijk maar stom, maar ik wist niet goed wat ik anders kon doen.

Het is zondagnacht begonnen. Ik werd om 1 uur wakker omdat Jolien overgegeven had. Haar lakens, slaapzak en pyjama waren flink vuil en ook op de vloer voor haar bedje lag nog een plas glibberig spul. Lichten aan, kindje uit bed gehesen en in Mario zijn armen geduwd (hij was compleet gedesoriënteerd en volledig uit zijn humeur door deze plotse nachtelijke activiteit), alle lakens ververst, Jolien een nieuwe pyjama en slaapzak aan en de hele familie terug in bed. Jolien heeft nog een tijdje liggen draaien, maar ze is uiteindelijk zonder één piepje toch terug in slaap gevallen.

's Morgens Jolien in bad en gewoon naar de crèche. Ze had zondag van veel nieuwe (veelal zoete) dingen mogen meeproeven en ik dacht dat dat gewoon verkeerd gevallen was, want bij de fruitpap had ze ook wat gekokhalsd. Maar maandagmiddag kreeg ik telefoon van de crèche. Tijdens de groentenpap was zowat alles er onmiddellijk weer uitgekomen. Ze schenen te willen dat ik haar zou komen halen maar ik heb deze week veel werk liggen, dus het kwam mij beter uit als ze toch zou kunnen blijven, wat na wat overleg ook gebeurde. Ik werk wel thuis, maar als Jolien er is kom ik tegenwoordig nog weinig aan werken toe. En in tegenstelling tot de meeste werknemers kan ik als er werk op de plank ligt en een deadline om de hoek piept niet gewoon een dag (ziekte)verlof nemen. (En met deze uitspraak ga ik op zere tenen trappen...)

De rest van de dag geen probleem, tot haar flesje 's avonds. Ze dronk maar met kleine slokken en na een halve fles kwam al haar melk er met een indrukwekkend krachtige straal terug uit. Haar kleertjes, al mijn kleren en de zetel waren deze keer de slachtoffers. Ik heb haar getroost, nog een half potje fruitpap gegeven en dan haar bedje in.

2 uur. Daar was de fruitpap terug. Het hele ritueel van de vorige nacht met lakens, pyjama's enz. kon opnieuw beginnen.

Wat kan je op zo'n moment doen? Op zich was Jolien vrolijk en actief, maar als je er eten instopte, kwam het er gewoon terug uit. Voor de crèche is dat een reden om haar "te weigeren" (ze weigeren haar denk ik niet echt, maar ze zeiden wel dat ik haar moest komen halen als ze nog een keer zou overgeven. Met 2 overgeefbeurten op 1 nacht weet je dan wel dat ze er niet lang zou blijven...).

Ik ben naar de huisarts gegaan en er schijnt wel een virusje de ronde te doen.
- 1 dag immodium geven voor de maaltijd en voor het slapengaan en dan nog een dag voor het middagdutje en het slapengaan
- de melk lichter maken: eerst een dag maar half zoveel schepjes poeder voor dezelfde hoeveelheid water en dan een dag ongeveer 2/3 poeder voor dezelfde hoeveelheid water
- lichte maaltijden geven: rijst of pasta, wortelen en kip; en voor de fruitpap wat meer banaan met enkel wat zachte appel.

De crèche afgebeld.
Het bezoek voor 's avonds afgebeld (want Jolien haar gedrag is buiten het overgeven wel normaal, maar als ze moe wordt, heeft ze nu even veel meer aandacht nodig en wordt ze hangerig - dat bemoeilijkt het bijpraten).
En omdat Jolien thuis zou zijn, maar ik tegelijk veel werk had heb ik de hulp van mijn moeder ingeschakeld. Ze is tegen 11 uur bij ons gekomen om bij te springen in de zorg voor Jolien. Wat ben ik blij dat er oma's bestaan!

Vandaag heb ik haar gewoon naar de crèche gebracht, met de instructies om haar een lichte maaltijd te geven. Ik weet niet of ze gisteren en vannacht haar eten binnenhield door de Immodium of doordat ze gewoon beter is, dus het is afwachten tot het uur waarop ze groentenpap krijgt... Ik hoop dat het lukt en dat ze gewoon genezen is.

2 opmerkingen:

Lies zei

Tis topen he, dat het beter is. Zodat ik maandag wel kan komen :-)

Marleen zei

Zijmaarzeker! Ik vond het al zo vervelend dat ik je afbelde, maar het was wel beter zo. Ze is om 20u gaan slapen, maar voordien had ze echt wel aandacht nodig.