maandag 8 maart 2010

Een school zoeken in Gent

"School of kleuterschool zoeken in Gent". Het moet een veel voorkomende zoekopdracht in Google zijn, dezer dagen. Alle kinderen die in 2008 geboren zijn kunnen zich tussen 2 en 15 maart namelijk via de website https://meldjeaan.gent.be/ registreren en aanmelden voor een plaatsje in de kleuterschool. Om kampeertoestanden te voorkomen is het aanmeldingssysteem sinds vorig jaar helemaal veranderd.

1. Ouders van de kinderen van een bepaald geboortejaar krijgen een folder van Stad Gent toegestuurd met toelichting bij de nieuwe aanmeldingsprocedure (noem mij dom, maar om eerlijk te zijn vond ik die niet zo duidelijk. Al die aanmeldingsperiodes - wat the hell is GOK? - al die kleurtjes...). Maar goed, de basisboodschap was duidelijk: ten laatste op 15/3 moest ik zorgen dat ik wist naar welke school ik Jolien zou willen laten gaan.

2. Via de adressenbank op de site van het Studieadviespunt Gent ben ik op zoek gegaan naar de adressen van scholen in en rond Gent (kunnen ze die niet eens allemaal uitzetten op een overzichtskaart? Dat zou heel wat stratenopzoekwerk uitsparen. Heb ik voor onze regio (Gent centrum en Sint-Amandsberg) na een tip van Lien dan maar zelf gedaan in Google Maps).


Scholen in Gent weergeven op een grotere kaart

3. Ik ben niet van Gent, dus ik ken de reputatie van alle scholen hier niet. Ik ben dan maar overal zelf mijn neus gaan binnensteken. Scholen staan daar verbazend goed voor open, dat blijkt dus zeer gangbaar te zijn. Vijf scholen zal ik bezocht hebben, allemaal binnen een straal van 800 meter, want de afstand tussen de school en de woonplaats van het kind is doorslaggevend bij de toewijzing van de plaatsen.

4. Ik heb ook een aantal verslagen van de onderwijsinspectie in de scholen in onze buurt doorgenomen (als de school in kwestie niet in het lijstje staat, is het verslag al enkele jaren oud en kan je met een simpel mailtje een kopie per post laten opsturen), maar ik moet eerlijk zijn: daar staat zoveel in en ik ben zo weinig thuis in het systeem en het jargon dat ik daar niet veel wijzer van geworden ben.

5. Onmiddellijk na mijn laatste schoolbezoek heb ik voor Jolien een account aangemaakt op https://meldjeaan.gent.be/default.aspx en de vijf bezochte scholen in de volgorde van onze voorkeur opgegeven.

6. Nu is het afwachten. Na het afsluiten van de aanmeldingsperiode worden alle aangemelde kinderen gesorteerd volgens afstand van hun huis tot de school en worden de beschikbare plaatsen op basis daarvan toegekend. Volgende week zouden we dan al bericht moeten krijgen waar we terecht kunnen en moeten we Jolien nog in de school zelf gaan inschrijven.

Ik ben blij dat het werk er voor mij op zit (want wegwijs raken in schoolland was toch een flinke klus) en hoop natuurlijk op positief nieuws, want school 1 van mijn lijstje, daar zou ik toch wel héél graag binnengeraken. En misschien wordt Jolien dan wel een klasgenootje van Titus!

Update: Later in de week, dus rond het midden van de aanmeldingsperiode, kreeg ik een mail van vriendin A. Blijkbaar was er een simulatie gehouden met alle kinderen die op dat moment al aangemeld waren voor een plaatsje in een school en de ouders die op basis van die simulatie geen plaats zouden hebben in de opgegeven scholen kregen een mailtje toegestuurd om hen daarvan te verwittigen. Zo kunnen ze het lijstje met de scholen van hun keuze uitbreiden en voorkomen dat ze gewoon uit de boot vallen. Goed dat ze dat doen, vreselijk voor A. dat zij zo'n mailtje kreeg en goed nieuws voor ons, want ik heb niets ontvangen. Hieronder letterlijk de mail die A. kreeg:

Beste ouder,

Om te voorkomen dat ouders op het einde van de aanmeldingsperiode geen toegangsticket ontvangen, werd deze middag een simulatie gedaan met alle dossiers die momenteel reeds op www.meldjeaan.be ingevoerd werden. Uit deze simulatie bleek dat uw kind momenteel geen toegangsticket zal ontvangen. Dit wil zeggen dat de vrije plaatsen werden ingenomen door kinderen die dichter bij de school wonen dan u.

Ik wil u bij deze dan ook vragen een tweede, derde, vierde, ... school toe te voegen. Dit om meer kans te maken een toegangsticket te ontvangen op 15 maart
's avonds.

Door meerdere scholen aan te duiden verminderen uw kansen op een plaats in de school van hogere keuze niet, het enige criterium waar rekening mee gehouden wordt, is de afstand thuis - school.
Het systeem dat gebruikt wordt om kinderen te ordenen probeert zoveel mogelijk de wandelafstand te benaderen. Op dit moment bestaat er geen enkel informaticasysteem dat exact de wandelafstand, rekeninghoudend met allerlei doorsteekjes, kan berekenen. Vandaar dat er voor meldjeaan een combinatie van 2 systemen gebruikt wordt om deze wandelafstand zo dicht mogelijk te benaderen.
Rondom elke school worden er een aantal zones afgebakend: 0-500m, 500-1000m enz. Deze zones worden bepaald via netwerkanalyse: binnen de zone 0-500m ligt de school binnen de 500m afstand, via gewone wegen. Er wordt hier rekening gehouden met bestaande bar r iéres, bvb. waterlopen, spoorwegen. Indien een kind dus over een brug moet en daarbij een omweg moet maken, dan komt het in een verdere zone te liggen, hoewel het in vogelvluchtafstand misschien dicht bij de school woont.
In tweede instantie, nl. voor alle kinderen binnen dezelfde zone, wordt vogelvlucht-afstand gebruikt.
Concreet:
Kinderen in zone 0-500m worden gunstiger gerangschikt dan kinderen in zone 500-1000m
kinderen binnen zone 0-500m die in vogelvlucht het dichtst bij de school wonen, worden gunstiger gerangschikt dan die wat verder wonen.
Kinderen in zone 500-1000m worden gunstiger gerangschikt dan kinderen in zone 1000-1500m
kinderen binnen zone 500-1000m die in vogelvlucht het dichtst bij de school wonen, worden gunstiger gerangschikt dan die wat verder wonen.
U bent uiteraard niet verplicht om meerdere scholen aan te vinken. Maar indien u op 15 maart 's avonds geen toegangsticket ontvangt, moet u daarna zelf nog op zoek naar een school. Ouders die hun keuze(s) bekendmaakten via de website worden daarbij gunstiger gerangschikt dan diegenen die zich rechtstreeks vanaf 16 maart in een school aanbieden.

Voor een overzicht van de vrije plaatsen in de scholen kunt u terecht op www.lop.be (GENT / BASIS / VRINT).

10 opmerkingen:

Saar zei

Dat wordt zeker ook onze nummer 1, maar wij wonen op meer dan 8 km van de school dus ik vrees ervoor... :-(
Ik vind het echt een vreselijk systeem. Je kan hierdoor echt niet meer kiezen voor het 'soort' (net, methode,...) dat je zelf wil. Ik ben bij de schooltjes bij ons in de buurt geweest en vond ze echt niet te doen.

Kleine Man zei

De krantenberichten van de laatste dagen over Antwerpen gevolgd? Hier hebben we dat systeem ook. Mensen die hun kinderen in 6 (zes!) scholen hebben aangemeld en nergens een plaatsje hebben toegewezen gekregen! Ik houd mijn hart al vast voor volgend jaar...
Veel succes in ieder geval, ik duim mee voor de number one-school!

Himiko zei

goddank kan je waar wij wonen gewoon een school vrij kiezen op basis van wat je zelf vindt dat het beste bij je kind en de omstandigheden van je gezin past. En valt het tegen dan kan je naar believen wisselen.
-altijd geweten dat het hier goed wonen is by the way...-
Ik moet er niet aan denken dat zo'n beslissingen voor mijn kinderen worden genomen door mensen die ze niet eens kennen! Per slot van rekening gaat het hier om het onderwijs van je kinderen en spenderen ze het begot het merendeel van hun dag in school.... dan heb ik toch graag een zeg in waar en bij wie ik ze achterlaat.

Maar misschien is dat dan wel de controlfreak in mij?

Marleen zei

Tjah, je bent natuurlijk niet verplicht om een school waar je niet achter staat op je lijstje te zetten, dan kan je kind er ook niet terecht komen. Maar als je alleen scholen aan de andere kant van de stad op je lijst zet is de kans groot dat je uit de boot valt. De Wijze Boom is een superschooltje, maar het ligt op 1,5 kilometer. Daar maak ik toch geen kans, dus dat zet ik gewoon al niet op mijn lijst. Lien woonde vorig jaar al te ver van het Trappenhuis, en dat ligt ongeveer 1 km van hun huis!
Het is een goedbedoeld en democratisch systeem, maar net als het kamperen heeft het grote handicaps. Vooral als je voor één specifiek net of methode wilt kiezen... Saar, ik duim mee voor de Vlieger!

Himiko zei

en wat gebeurt er als je op geen enkele school van je lijstje een plaats krijgt?

Marleen zei

Dan heb je na deze aanmeldingsperiode de kans om gewoon naar een andere school te stappen, te vragen of ze nog plaats hebben en als dat zo is, je daar in de school zelf in te schrijven. Op de radio heb ik gehoord dat er een speciale raad zal samenkomen om een oplossing te zoeken voor een vrij groot aantal van dit soort 'speciale gevallen'...

Saar zei

1,5km?! Pffff, nu word ik helemaal moedeloos.

Marleen zei

En in De Wijze Boom zijn zelfs maar 4 plaatsen vrij! Lien vertelde dat zij vorig jaar te ver woonden voor Het Trappenhuis (1 km) en daar waren toen 10 plaatsen...

Sofie zei

Wij zijn op zoek naar een fijne school in Gent voor ons zoontje geboren in 2009.
Omdat we het moeilijk vonden om een overzicht te krijgen van welke scholen dicht in onze buurt gevestigd zijn, hebben we een site gemaakt waar je je adres kan ingeven en dan een lijst te zien krijgt met de scholen in Gent gerangschikt op afstand:
www.beamhunter.com/scholen/route.html

We hebben ook een Facebookgroep: http://www.facebook.com/group.php?gid=122677911080361 opgericht waar we graag meningen van andere ouders zouden horen over het huidige inschrijvingssysteem, tips over scholen, enz.

perhapshand zei

Heyy! Super om nog een kind-zoekt-school blog te vinden :-) hieronder een link naar de mijne, met wat verslagjes van de scholen die we bezocht hebben. El is ondertussen aangemeld én ingeschreven maar misschien nog handig voor de aanmeldingsfrenzy volgend jaar:

http://perhapshand.wordpress.com/

Shake hands ;-)